izazovУводна радионица пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ који спроводи Министарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са УНДП и уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) одржана је јуче, 15. jуна 2017. године у просторијама Уједињених нација .

У име Министарства пољопривреде и заштите животне средине присутнима се обратила државни секретар Стана Божовић. Она је истакла да ће Влада Републике Србије кроз ресорно Министарство пружити пуну логистичку и материјалну подршку локалним самоуправама како би могли да, у складу са сопственим потребама и капацитетима, одговоре на изазове и учествују у овом пројекту. Изазов свакако представља проналажење начина да се примени универзално, приступачно и одрживо решење за проблеме на локалном нивоу, посебно у случају када локалне самоуправе нису у могућности да то самостално постигну и самостално финансирају.

Заменица Сталне представнице Програма УН за развој у Србији Стелиана Недера, упутила је позив свим локалним самоуправама да се укључе у програм изазова и нагласила да су иновације кључни начин да се оствари равнотежа развоја и очувања квалитета живота грађана и животне средине.

Гости из Финске и Хрватске су представили своја искуства везана за учешће локалне самоуправе у домену примене иновативних начина смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и мера прилагођавања на измењене климатске услове. Такође, овом приликом представљени су и алтернативни начини финансирања пројеката из ове области. Изузетном одзиву овој радионици допринели су и представници банкарског, невладиног и приватног сектора. Сви су изразили спремност за директан допринос овом пројекту, а општи закључак учесника овог скупа је да је интердисциплинарна сарадња један од главних предуслова за његово успешно спровођење.

На радионици је представљен пројекат који има за циљ постизање одрживог развоја локалних самоуправа и подршку локалним самоуправама у одговору на изазове климатских промена. Општеприхваћен став овога скупа је да климатске промене представљају велики изазов за човечанство. Локалним самоуправама, пословном сектору, организацијама цивилног друштва, научно-истраживачким институцијама и свима онима који, у партнерском односу, могу да понуде и реализују оригиналне идеје, упућен је својеврстан изазов и позив за учешће у пројекту.

Предвиђено је да се у наредних пет година трајања пројекта реализују све оне идеје које за основ имају подршку одрживом локалном развоју који је отпоран на климатске промене. На тај начин, решења која буду дала најбоље резултате, поред тога што ће дати велики развојни и еколошки допринос својој локалној самоуправи, оствариће право и на награду коју овај изазов предвиђа.